Menu
Blog

Tipy na veľkonočné recepty

Jump Fun vám prináša tipy na veľkonočné recepty od nášho kuchára Branka, ktorého môžete stretnúť v našej kuchyni v Jump Fun Pri letisku. Inšpirujte sa!

Na Zelený štvrtok si môžete pripraviť tematické zelené jedlo v podobe zelených cestovín alebo veľmi chutnej zelenej polievky.

Recept na Tagliatelle so špenátovým pestom

Suroviny:

  • Tagliatelle pasta: 400 g
  • Čerstvý špenát: 200 g
  • Parmezán: 50 g (nastrúhaný)
  • Píniové oriešky: 30 g
  • Cesnak: 1 strúčik
  • Olivový olej extra panenský: 100 ml
  • Soľ a čierne korenie: podľa chuti
  • Bazalkové listy: na ozdobu

Postup:

  1. Príprava špenátového pesta: Do mixéra vložte čerstvý špenát, píniové oriešky, nastrúhaný parmezán, olúpaný strúčik cesnaku, soľ, a čierne korenie. Zmiešajte na hladkú zmes a postupne pridávajte olivový olej, až kým nevznikne krémová omáčka.
  2. Varenie tagliatelle: Tagliatelle uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Potom pastu scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia pasty.
  3. Zmiešanie pesta s pastou: V hrnci zmiešajte uvarené tagliatelle s pripraveným špenátovým pestom. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody z varenia pasty, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu omáčky.
  4. Podávanie: Pasta by mala byť servírovaná ihneď, posypaná nastrúhaným parmezánom, pár celými píniovými orieškami a ozdobená listom bazalky.


Recept na Zelenú Polievku

Ingrediencie:

  • Špenát: 200g
  • Brokolica: 150g, nakrájaná na ružičky
  • Hrášok: 100g (čerstvý alebo mrazený)
  • Pór: 1 stredný, nakrájaný
  • Cesnak: 2 strúčiky, pretlačené
  • Zeleninový vývar: 1 liter
  • Olivový olej: 2 polievkové lyžice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájaný pór a cesnak, restujte asi 3 minúty, kým nezmäknú.
  2. Pridajte brokolicu, špenát a hrášok. Zamiešajte a restujte ešte 2 minúty.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, prikryte a varíte asi 15 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
  4. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  5. Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.


Na Veľkonočný pondelok môžete pre vašich kupačov upiecť sladký veľkonočný mazanec, dobrotku pre malých aj veľkých.

Recept na Veľkonočný Mazanec

Suroviny:

  • Pšeničná hladká múka: 500 g
  • Mlieko: 200 ml (teplé)
  • Droždie: 30 g čerstvého (alebo 10 g sušeného)
  • Cukor: 100 g
  • Maslo: 100 g (rozpustené, vychladnuté)
  • Vajcia: 2 ks celé + 1 žĺtok na potretie
  • Vanilkový cukor: 1 balíček
  • Citrónová kôra: z 1 citróna
  • Hrozienka: 100 g (predtým namočené v rume alebo horúcej vode)
  • Mandle: 50 g (nasekané, na posypanie)
  • Soľ: štipka

Postup:

  1. Kvások: V malej miske zmiešajte droždie, 1 lyžicu cukru a 100 ml teplého mlieka. Pridajte pár lyžíc múky, zamiešajte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  2. Cesto: V veľkej mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Pridajte vykysnutý kvások, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a vajcia. Vymiešajte hladké cesto.
  3. Prvá kysnutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Pridanie hrozienok: Do vykysnutého cesta jemne vmiešajte hrozienka. Cesto potom preložte na pomúčnenú pracovnú plochu, jemne prepracujte a vytvarujte do okrúhleho tvaru.
  5. Druhá kysnutie: Cesto položte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť.
  6. Pečenie: Mazanec potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte nasekanými mandľami a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-40 minút, alebo kým nezíska zlatistú farbu.
  7. Podávanie: Nechajte mazanec úplne vychladnúť na mriežke, potom je pripravený na podávanie.


Dobrú chuť!

P.S. Vedeli ste, že v našom centre Jump Fun Pri letisku máme vlastnú kuchyňu už 8 rokov? V našej kuchyni dbáme na výber kvalitných surovín a v jedálnom lístku nájdete obľúbené jedlá detí aj dospelých ako pizzu, domáce kuracie rezníky, cestoviny či pečené hranolky.