Menu
Blog

Tipy na veľkonočné recepty

Jump Fun vám prináša tipy na veľkonočné recepty od nášho kuchára Branka, ktorého môžete stretnúť v našej kuchyni v Jump Fun Pri letisku. Inšpirujte sa!

Na Zelený štvrtok si môžete pripraviť tematické zelené jedlo v podobe zelených cestovín alebo veľmi chutnej zelenej polievky.

Recept na Tagliatelle so špenátovým pestom

Suroviny:

  • Tagliatelle pasta: 400 g
  • Čerstvý špenát: 200 g
  • Parmezán: 50 g (nastrúhaný)
  • Píniové oriešky: 30 g
  • Cesnak: 1 strúčik
  • Olivový olej extra panenský: 100 ml
  • Soľ a čierne korenie: podľa chuti
  • Bazalkové listy: na ozdobu

Postup:

  1. Príprava špenátového pesta: Do mixéra vložte čerstvý špenát, píniové oriešky, nastrúhaný parmezán, olúpaný strúčik cesnaku, soľ, a čierne korenie. Zmiešajte na hladkú zmes a postupne pridávajte olivový olej, až kým nevznikne krémová omáčka.
  2. Varenie tagliatelle: Tagliatelle uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Potom pastu scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia pasty.
  3. Zmiešanie pesta s pastou: V hrnci zmiešajte uvarené tagliatelle s pripraveným špenátovým pestom. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody z varenia pasty, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu omáčky.
  4. Podávanie: Pasta by mala byť servírovaná ihneď, posypaná nastrúhaným parmezánom, pár celými píniovými orieškami a ozdobená listom bazalky.

Tagliatelle so špenátovým pestom

Recept na Zelenú Polievku

Ingrediencie:

  • Špenát: 200g
  • Brokolica: 150g, nakrájaná na ružičky
  • Hrášok: 100g (čerstvý alebo mrazený)
  • Pór: 1 stredný, nakrájaný
  • Cesnak: 2 strúčiky, pretlačené
  • Zeleninový vývar: 1 liter
  • Olivový olej: 2 polievkové lyžice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájaný pór a cesnak, restujte asi 3 minúty, kým nezmäknú.
  2. Pridajte brokolicu, špenát a hrášok. Zamiešajte a restujte ešte 2 minúty.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, prikryte a varíte asi 15 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
  4. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  5. Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.

Zelená Polievka

Na Veľkonočný pondelok môžete pre vašich kupačov upiecť sladký veľkonočný mazanec, dobrotku pre malých aj veľkých.

Recept na Veľkonočný Mazanec

Suroviny:

  • Pšeničná hladká múka: 500 g
  • Mlieko: 200 ml (teplé)
  • Droždie: 30 g čerstvého (alebo 10 g sušeného)
  • Cukor: 100 g
  • Maslo: 100 g (rozpustené, vychladnuté)
  • Vajcia: 2 ks celé + 1 žĺtok na potretie
  • Vanilkový cukor: 1 balíček
  • Citrónová kôra: z 1 citróna
  • Hrozienka: 100 g (predtým namočené v rume alebo horúcej vode)
  • Mandle: 50 g (nasekané, na posypanie)
  • Soľ: štipka

Postup:

  1. Kvások: V malej miske zmiešajte droždie, 1 lyžicu cukru a 100 ml teplého mlieka. Pridajte pár lyžíc múky, zamiešajte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  2. Cesto: V veľkej mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Pridajte vykysnutý kvások, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a vajcia. Vymiešajte hladké cesto.
  3. Prvá kysnutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Pridanie hrozienok: Do vykysnutého cesta jemne vmiešajte hrozienka. Cesto potom preložte na pomúčnenú pracovnú plochu, jemne prepracujte a vytvarujte do okrúhleho tvaru.
  5. Druhá kysnutie: Cesto položte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť.
  6. Pečenie: Mazanec potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte nasekanými mandľami a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-40 minút, alebo kým nezíska zlatistú farbu.
  7. Podávanie: Nechajte mazanec úplne vychladnúť na mriežke, potom je pripravený na podávanie.

Veľkonočný Mazanec

Dobrú chuť!

P.S. Vedeli ste, že v našom centre Jump Fun Pri letisku máme vlastnú kuchyňu už 8 rokov? V našej kuchyni dbáme na výber kvalitných surovín a v jedálnom lístku nájdete obľúbené jedlá detí aj dospelých ako pizzu, domáce kuracie rezníky, cestoviny či pečené hranolky.